nieuwsbrief september 2013

Lieve familie en vrienden,
Allereerst een hartelijke groet vanuit Chili! Hier mogen we weer genieten van de machtige hand van onze Schepper die zich laat zien in de natuur die hier in het voorjaar zorgt voor een schitterende bloemenpracht. We hopen u via deze nieuwsbrief weer op de hoogte te brengen van de stand van zaken in dienst van Hem Die ons hierheen gezonden heeft.
Een (klein)dochter en nichtje!!!
Op 24 juli hebben Dorisa en Bastian een gezonde dochter gekregen. Ze heet Emily Louisa en woog bij de geboorte 3100gr. Toen we in het ziekenhuis kwamen bleek er een verbouwing aan de gang te zijn van de kraamafdeling. Dit zorgde ervoor dat er bij de bevalling niemand, zelfs de vader niet, aanwezig mocht zijn. Dorisa heeft het helemaal alleen moeten doen, maar ze heeft het super gedaan. Na drie dagen mochten Dorisa en Emily naar huis. Het is een lief kindje en ze huilt niet zo vaak. Opa en oma zijn beretrots op haar en genieten er enorm van. Dorisa is begin september weer met school begonnen zodat ze dit jaar toch gewoon kan afmaken.
Andere kinders
Suzie en Paulo zijn nu al weer meer dan zeven maanden zwanger en ze is de vijfde november uitgerekend. Het kindje groeit goed, alleen heeft Suzie wel wat last van misselijkheid en flauwvalverschijnselen, wat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een te lage bloeddruk en te weinig ijzer. Hiervoor zal ze naar de verloskundige om te vragen wat ze hieraan kan doen, want daardoor voelt ze zich ook erg moe.
Met Jeffrey en Camila gaat alles goed. Ze zijn hard aan de studie en Jef heeft sinds vier weken een baan voor 35 uur per week in de electronicawinkel waar Paulo ook werkt. Zo verdient hij ook nog wat bij, maar het is wel erg druk.
Sergio is erg veranderd sinds hij een nichtje heeft. Op school is hij meer gemotiveerd en hij doet ook beter zijn best met huiswerk enzo. Ook loopt hij zo veel mogelijk met zijn kleine nichtje op de arm en als ze huilt is hij bezorgd wat er dan wel niet aan de hand is.
Persoonlijk
In de afgelopen nieuwsbrief schreven we over het besluit om een periode van rust in te bouwen in onze drukke werkzaamheden hier. In deze periode hebben we behoorlijk diepe dalen gehad, maar we mochten ervaren dat we een trouwe God hebben Die het werk van Zijn hand niet loslaat. Ik (Alex) heb gesprekken met een psycholoog in verband met een depressie. Dit helpt om dingen die gebeurt zijn een plaats te geven en het niet te laten doorleven in het heden. Om ook samen met Joke God te betrekken in de moeilijke tijden en Hem de ruimte te geven ons karakter te vormen zodat het beeld van Jezus steeds zichtbaarder wordt in ons dagelijkse leven en werken.
11 september
De elfde september is hier in Chili een beladen dag. Dit jaar was het precies veertig jaar geleden dat de staatsgreep plaatsvond door de politiek rechtse legergeneraal Augusto Pinochet. Hierdoor werd radicaal een eind gemaakt aan het bewind van de socialistische president Salvador Allende. Het presidentieel paleis midden in de stad werd door straaljagers gebombardeerd en Allende pleegde zelfmoord. Met deze machtsovername ontstond er een dictatuur die zeventien jaar heeft geduurd. Gedurende deze donkere periode in de Chileense geschiedenis zijn er zo´n drie duizend mensen vermoord of verdwenen en zo´n veertig duizend gemarteld. Ook vluchtten er tienduizenden naar het buitenland. In Chili zijn nog steeds veel mensen socialist of communist en zij herdenken elk jaar de elfde september. Elk jaar, zoals ook nu, gaat dit gepaard met enorme rellen en geweldadigheden.
Stakingen
Chili is dit jaar weer op weg naar de presidentsverkiezingen. Er zijn zo´n vier kandidaten die serieus meedingen naar deze belangrijke positie. Een nieuwe president brengt ook een nieuwe regering met zich mee en zo gebeurt het dat in het jaar dat er verkiezingen zijn ook gestaakt wordt. De werknemers van verschillende bedrijfstakken maken hierdoor hun wensen bekend bij de kandidaten, zodat dezen dat mee kunnen nemen in hun regeerakkoord. De post werd daardoor zes weken lang niet bezorgd en nu die weer begonnen zijn is de burgerlijke stand aan het staken. Dit leidt tot grote problemen voor mensen die een reisdocument nodig hebben of een geldig identiteitsbewijs om hun salaris te kunnen innen bij de bank. Als je namelijk een check wilt innen moet er een geldig legitimatiebewijs zijn. Enorm veel mensen zitten met een probleem en zo ook wij. We moeten namelijk voor het Centrum van Preventie Nueva Esperanza papieren hebben die bij de burgerlijke stand vandaan moeten komen. Maar goed, hier leer je wel geduld en men is gelukkig vrij flexibel, dus zodra de staking weer voorbij is kun je alles gewoon weer regelen.
Spelletjesmiddag
Maandag 16 september zijn we weer gestart met het straatwerk. We zijn dankbaar dat we binnen de stichting hier in Chili een gediplomeerde therapeute in drugs en alcohol hebben. Kort geleden is het besluit genomen dat ze zal gaan functioneren binnen het bestuur. Daarnaast zal ze de verantwoordelijkheden van de dagelijkse leiding gaan delen met Joke. In de praktijk betekend dit dat ze mee gaat op huisbezoeken en vergaderingen bijwoont met plaatselijke besturen. Haar inbreng is van wezenlijk belang in beslissingen die we zullen nemen. Ze werkt nu ook mee op straat. Daarmee komt ons vaste team op maandag op 4 personen.
Bedankt!
We willen jullie heel hartelijk bedanken voor de vele steun in de vorm van gebed, financieel, kaarten, emails, bemoedigingen etc. etc. die we van jullie mochten ontvangen. We zijn heel dankbaar en weten ons gezegend met een trouwe achterban die ook als het moeilijk is ons niet in de steek laat!
Van harte Gods rijke zegen toegebeden!
Alex en Joke Weerheim

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to seo, seo services and Insanity Workout